star social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close

Historian om Nordsjö

Historian om Nordsjö började för mer än 100 år sedan. Nordsjö blev direkt välkänd för innovationer inom teknik och produktutveckling för professionella målare.

Nordsjö – hur allt började

I det pampiga nybyggda Valhallahuset vid hörnet av Gustav Adolfs torg och Södra Tullgatan låg Malmös modernaste och mest exklusiva färg- och kemikaliehandel. Namnet var Nordström & Sjögren. Kompanjonerna Axel Nordström och Albin Sjögren – båda med lång erfarenhet i branschen – hade en längre tid diskuterat att starta eget. Nu var de ekonomiska frågorna lösta och butiken kunde slå upp dörrarna i mars 1903.

Affärerna gick lysande redan från början och såväl målar¬mästare som färghandlare tillhörde kunderna. I början av 1907 investerades 650 kronor i en häst för att klara av leveranserna av varor. Året därpå införskaffades fastighe¬ten på Södra Förstadsgatan 9 dit kontor och lager flyttades och några år senare även butiken. År 1908 öppnades även en filialbutik på Amiralsgatan 15.

Nu påbörjades även egen färgtillverkning i mindre skala. Normalt tillverkade yrkesmålarna själva sina färger med färgpigment och linolja som bas. Men nu kunde man även köpa ”färdigblandade” färger från Nordström & Sjögren, som senare blev Nordsjö.

År 1937 var ett märkesår i företagets utveckling. Då introducerades emulsionsfärgen Bindol, som både kunde rullas, strykas och sprutas. Nordsjös Bindol blev ett begrepp under fyrtiotalet och började efter kriget licenstill¬verkas i flera länder.

År 1947 inhandlades 40 000 kvadratmeter tomt i Sege där nya lokaler uppfördes för den expanderande färgtill¬verkningen och här finns vi kvar än idag. I ledningen för företaget stod nu grundarnas söner, Olle Nordström och Sven Sjögren.

Nordsjö har varit i olika ägarkonstellationer genom åren, och 1994 blev företaget till salu igen. Den nuvarande ägaren, holländska Akzo, köpte samtliga aktier i Nobel Industrier och Nordsjö kom nu att ingå i ett av världens ledande färgföretag. - AkzoNobel

År 1999 fick företaget sitt nuvarande namn, Akzo Nobel Decorative Coatings AB, men färgerna säljs under varumärkena Nordsjö, Sadolin, Hammerite och Cupri¬nol. I Sege finns även Akzo Nobel Industrial Coatings AB, som har sitt ursprung i den industrifärgsektor som bildades redan 1957 och som idag tillverkar färger och lacker för den trä- och metallbearbetande industrin.

Miljöarbetet har alltid varit i fokus och Nordsjö har varit föregångare inom övergången till mer miljöanpassade produkter, t.ex. fick företaget under 90-talet som första färgtillverkare i Europa rätt att använda EU:s miljömärkning EU-blomman och man fick även som första svenska färgtillverkare godkänt att använda Astma- & Allergiförbundets symbol.

Mycket har som sagt hänt under dessa drygt 110 år, men en sak är oförändrad, Nordsjö är då som nu proffsens val och vårt erbjudande till yrkesmålare har vi sedan några år tillbaka förpackat under Nordsjö Professional. Här hittar man våra produkter som är speciellt framtagna för yrkesmålare, som varje dag året runt vill uppnå ett proffsigt slutresultat.

AkzoNobel

Inom AkzoNobel är vi 45 000 engagerade medarbetare som tillsammans skapar förutsättningar för god livskvalitet och en inspirerande vardag. Vi är ett ledande globalt färgföretag och en stor producent av specialkemikalier som förser företag och konsumenter världen över med såväl färg och ytskydd, som ingredienser till viktiga vardagsprodukter. Idag är vi verksamma i över 80 länder och vårt huvudkontor ligger i Amsterdam, Nederländerna. Våra innovativa produkter bär på en stolt historia och är skapade för att göra livet enklare för människor i en snabbt föränderlig värld. Bland våra välkända varumärken finns Eka, International, Cuprinol, Jozo och Nordsjö. Vi rankas återkommande som ledande inom hållbarhet i vår bransch och drivs av att bidra till välmående städer och levande samhällen genom att skapa en färgstark och trygg värld där livet blir bättre genom det vi gör.