Sjukhusinteriör med väggar och golv målade i mjukt grönt

Förbättra sjukvårdsmiljöer med Nordsjö Årets kulör

I byggnader där fokus ligger på hälsa och välmående behöver människor en rogivande miljö som känns i samklang med naturen. Nordsjö Lush-paletten kan ge mervärde till vårdbyggnader genom att skapa lugna, återställande miljöer där människor kan koppla av och återhämta sig.

Studier har visat att patienter som exponeras för naturscener har mindre ångest, färre förfrågningar om smärtstillande medicin och en snabbare återhämtning efter kirurgi. Till och med tre till fem minuter tillbringade i naturen eller med att titta på händelser med naturtema kan lindra obehagliga känslor1.

Lush-kulörer, inspirerade av skogens toner, skulle kunna bidra till att öka känslan av samhörighet med naturen. De är subtila och lugnande och kan få sterila och opersonliga vårdmiljöer att kännas mer lättillgängliga, vilket minskar stressen för patienter, besökare och personal.

Dessa fyra färgscheman, tillsammans med Nordsjö Årets kulör Wild WonderTM och Lush-paletten, kan ge vårdbyggnader mervärde genom att skapa en bekväm atmosfär för återhämtning.

1. Informing Healing Spaces through Environmental Design; Thirteen Tips, US Dept of Veterans Affairs, Updated 2020. https://www.va.gov/WHOLEHEALTHLIBRARY/tools/healing-spaces-environmentaldesign.asp

Från steril till lugnande

 

Lush-kulörer är inspirerade av naturen och kan bidra till att en steril och opersonlig vårdmiljö känns bekant och lugnande. Här gör en delad väggeffekt i grönt med en rand av Wild WonderTM att en miljö som kan kännas kal och klinisk i stället känns mjuk och personlig.

Vilka färger? Kulörnamn och kulörkod:
Nordsjö Awakening Feel G8.03.79
Nordsjö Fresh Foliage N1.06.61
Nordsjö Wild Wonder G0.16.68
Intense Paris K0.05.47

Sjukhusväggar målade med en delad väggeffekt som kombinerar en mörkgrön och en mjuk pastellgrön kulör med ett band av halmgult.

Ett tröstande väntrum

 

Kombinationen av nyanser i Lush-paletten kan tillsammans med Wild WonderTM skapa ett lugnt väntrum som hjälper både besökare och personal att känna sig förankrade och bekväma. Här förstärker en delad väggeffekt miljöns lättillgängliga känsla och bidrar med visuellt intresse.

Vilka färger? Kulörnamn och kulörkod:
Nordsjö Awakening Feel G8.03.79
Nordsjö Wild Wonder G0.16.68
Nordsjö Khaki Green G3.12.56
Dazzling Visby AN.02.35

En delad väggeffekt i ett sjukhusväntrum med panelväggar och en soffa

En mjukare exteriör i takt med naturen

 

Den linjära känslan i den här moderna exteriören mjukas upp av färgschemat – en subtil grön i kombination med Nordsjö Årets kulör, Wild WonderTM. Lush-kulörerna är inspirerade av naturen och passar också perfekt till den omgivande grönskan, vilket gör att byggnaden känns som en del av landskapet. 

Vilka färger? Kulörnamn och kulörkod:
Nordsjö Awakening Feel G8.03.79
Nordsjö Wild Wonder G0.16.68

Modern sjukhusexteriör målad i mjuka naturliga färger, omgiven av grönska

En lugn uteplats

 

Naturinspirerade färger kan bidra till att förhöja de återställande egenskaperna i en vårdmiljö. Den här utomhuspassagen, målad i en kombination av Lush-kulörer och Wild WonderTM, smälter in perfekt i det omgivande landskapet.

Vilka färger? Kulörnamn och kulörkod:
Intense Paris K0.05.47
Nordsjö Wild Wonder G0.16.68
Nordsjö Awakening Feel G8.03.79
Dazzling Visby AN.02.35

En täckt utomhusgång med ett mjukt grönt tak
Nordsjö Expert App appstore google play