Nordsjö Expert app

Visualisera kulören direkt på väggen och hitta färg- och produktinformation
Se
Hero Stora Essingen

Effektiv målning av nya skolan

Tre våningar och tusentals kvadratmeter skulle totalrenoveras och byggas om till en ny grundskola på Stora Essingen. Kravställningen var solklar: det skulle målas miljömärkt och hålla för slitage från hundratals elever, dag in och dag ut från och med höstterminen 2022. För Chris Ahrgren Måleri blev lösningen Nordsjö Professional P10.


 

Ny skola öppnade 2022


I mitten av augusti öppnade en ny grundskola (årskurserna 4-9) på Stora Essingen i Stockholm. Det är skolans tre våningsplan som blivit totalrenoverade under våren. Sedan januari revs fastigheten ut och restaurerades. Chris Ahrgren Måleri har jobbat med projektet i nära samarbete med Nordsjö. Hela jobbet har målats med Nordsjö Professional P-serien och Chris Ahrgren har jobbat med rationellt måleri för att täcka de stora ytorna.

    - Det har varit en klassisk restaurering av en äldre fastighet: bredspackling av ytterväggar, skarvspackling på gipsskivor, grundning, fogning, listning, spackling och målning, säger Chris Ahrgren. Ytorna har varit så pass stora att sprutmålning har varit det enda sättet att få det att gå ihop. Redan innan sommaren, när vi gjorde våning ett och två (av tre), hade vi jobbat med en golvyta på mer än 2 000 kvadrat, med väggytor på fyra-femtusen kvadratmeter. Att stå och handrolla det är inte rationellt. Det blir ju en del rollande ändå, när man stryker färdigt för att få struktur på väggytan, men då slipper jag i alla fall att doppa rullen i burken och det blir inte lika tungt.

Stora Essingen Vägg

”Det är ett sätt att tjäna mer pengar och spara på kroppen”


Christian Karlsson, proffssäljare på Nordsjö och med en bakgrund som målare var den som tog emot beställningen och kravställningen från byggherren, och som jobbat i nära samarbete med Chris under projektet.

     – Tidsplanen för målarna blir mer och mer pressad. Det finns mindre och mindre utrymme för dem, säger Christian Karlsson. Det har nog inte så mycket med måleribranschen att göra utan med den stora samhällsutvecklingen. Men då är rationellt måleri något att jobba med. Jobbet går snabbare, det blir jämnare täckning, det är ett bra sätt för målarna att tjäna mer pengar och spara på kroppen så att de orkar hålla på till 65 år. Det här var en skola med stora öppna lokaler, mycket gipsväggar, långa korridorer. Man kan jobba med rationellt måleri och spruta på i princip alla jobb – men här var det nödvändigt.

 

Beställningen innefattade ett krav på Svanenmärkta produkter och med tanke på miljön (grundskola) valdes Nordsjö Professional P-serien till jobbet.

     – Grundningen har gjorts med Nordsjö Professional Grund+, men sen har Chris jobbat med Nordsjö Professional P10. Nordsjö Professional P10 har en extra hög täckförmåga, när det kommer till en skola som i det här fallet med mycket vitt på vitt räcker det med en strykning.

Stora Essingen Gruppbild

”Jag kör enbart Nordsjö Professional P10 numera – du måste bara vara lite lättare på handen”


Christian Chris Ahrgren har de senaste åren gått över till att jobba uteslutande med Nordsjö Professional P10.

     – Den ger en hårdare yta och är speciellt bra för skolor, sjukhus, den typen av miljöer där det vistas mycket folk. Den är mycket mer tålig, mer avtorkningsbar. En vanlig sjua fläckar om du torkar med sprit till exempel, men det klarar den här. Det blir också mindre byggskador. I ett sådant här projekt kommer det alltid någon som ska dra en list efter en vägg eller något, och så blir det märken direkt. Det blir det inte med Nordsjö Professional P10. Jag har gått över och kört med enbart P10 de senaste åren, till alla mina jobb. Eftersom slutresultatet blir så mycket mer stryktåligt och så går det åt mindre färg. Den är tunn och täcker bra på ytorna. Kostnaden för burken är dyrare men i slutändan blir det billigare eftersom det går åt mycket mindre färg.

 

Chris Ahrgren rekommenderar alla målare att göra detsamma – men vill flagga för att det kräver ett annorlunda arbetssätt.

     – Den har också väldigt god vidhäftning, den är svår att tvätta bort från händerna om man säger så. Vanlig plastfärg sitter riktigt bra, men den här sitter stenhårt. Men det gäller att ha tungan rätt i mun när man jobbar med den. Det är inte bara att slaska på. En vanlig plastfärg är ganska slafsig, men den här är så tunn att du inte får lägga på för tjockt. Du får vara väldigt lätt på rullen, du kan liksom inte trycka till när du rullar ut, vilket du kanske är van vid, för då sladdar du bara runt. Men är man bara medveten om det så är den lika lätt att jobba med som en vanlig sjua. Den påminner om färg som man hade förr i våtrum till exempel, då använde man en 40-glans. Den här blir lika hård men det är mindre glans i den.

Efter sommarlovet kunde eleverna på grundskolan njuta av den nyrenoverade och fräscha skola som tål spring i korridorerna och det mesta eleverna möjligtvis kan hitta på.

Stora Essingen sprutmålning
Nordsjö Expert App appstore google play
Hämtar data, vänta...