Nordsjö Expert app

Visualisera kulören direkt på väggen och hitta färg- och produktinformation
Se
Fina fasader i Kjelsås

Fina fasader i Kjelsås, Norge

När fasaderna till 26 flerbostadshus ska fräschas upp går det åt massor av färg, många arbetstimmar och en stor portion expertkunskap. – Slutresultatet blir supersnyggt, säger Tom Rindal på Malercompagniet.


 

Fina fasader i Kjelsås, Norge

 

– Fasaderna ska tvättas, putsen behöver bättras på och målas, och dessutom ska vi byta alla tak, berättar Tom Rindal. Tom är målarmästare och verksamhetschef på Malercompagniet Oslo AS, som är en av Norges största totalleverantörer inom renoveringsarbeten på fasader och tak. 

Projektet han syftar på är bostadsrättsföreningen Myrer Borettslag: 26 fastigheter i Kjelsås i Oslo som har byggts på marken där den gamla Myrer gård låg under tidigt 1950-tal. Husen är byggda i tre eller fyra våningar och rymmer totalt 408 OBOS-lägenheter och det finns stora grönområden mellan husen. Alla är målade i dova nyanser av rosa, gult och orange, men nu är både ytterväggar och tak slitna. 

– Vi är vana vid den här typen av uppdrag, men med 26 hus ligger detta storleksmässigt i den övre delen av skalan, säger Rindal.

Malercompagniet har totalentreprenad på uppdraget och har räknat med att det kommer att ta fyra år att slutföra hela renoveringen. Tom Rindal uppskattar uppdragets värde till ca 30 miljoner norska kronor.

Fina fasader i Kjelsås, Norge

Samarbete med Nordsjö

 

Malercompagniet samarbetar med Nordsjö och valde deras produkter även till detta uppdrag. 

– Vi använder Nordsjö i många projekt, både utvändigt och invändigt. Till Myrer Borettslag var det viktigt att hitta en kvalitetsleverantör som kunde leverera bra produkter till detta projekt. Det är flera tusen kvadratmeter som ska målas, så här är det viktigt att välja rätt produkter som samtidigt bidrar till att hålla nere kostnaderna, säger Rindal.

Valet föll på Murtex Siloxane från Nordsjö, en diffusionsöppen fasadfärg som är anpassad för utvändig målning på putsade ytor.

– Vi ska måla över den befintliga putsen och då passar den här färgen bra, säger Rindal. 

Han konstaterar att det kommer att gå åt ungefär 11 000-12 000 liter färg till alla de 26 fasaderna. 

– Det blir väl ungefär 30 000 kvadratmeter fasad, och det är ju ingen liten yta precis. Då är det bra att ha en leverantör som Nordsjö, som kan leverera och som vi har ett gott samarbete med, säger han. 

Hittills har åtta hus fått sina fasader renoverade. Rindal räknar med att hela projektet kommer att vara färdigt under 2025. 

– Det kommer att bli väldigt snyggt här och fasaderna kommer att stå sig i många år framöver, säger han. 

Samarbete med Nordsjö

Diffusionsöppen och vattenfrånstötande

 

– I detta fall var valet enkelt. Vid utvändig målning på puts krävs det en diffusionsöppen silikonemulsion och därför valde vi Murtex Siloxane, berättar Kim Telle. Han är målarmästare och distriktschef för Nordsjö Professional i Oslo och Akershus på AkzoNobel Coatings AS, som är en leverantör av Nordsjö-färg.

– Fördelarna med den här färgen är att den är diffusionsöppen och vattenfrånstötande och kan användas på de flesta mineraliska underlag. Den uppfyller den franska standarden för en äkta Siloxane och är en ytterst välfungerande produkt, som vi ofta levererar till liknande projekt. Färgen används oftast på fasadputssystem, men även på många andra putsade ytor där det behövs en diffusionsöppen färg, säger Telle, som har samarbetat med Malercompagniet i flera år. 

– Jag ger teknisk support från projektuppstart, kommer med råd och kunskap om våra produkter och hjälper till vid beställning, säger han.

Telle besöker ofta arbetsplatsen för att se hur arbetet går, och slutligen också när allt står färdigt. Det har han gjort även den här gången.

– I det här projektet i Kjelsås skulle de behålla husens befintliga färger, så jag åkte dit innan uppstart för att skanna färgerna och säkerställa att vi hittade rätt färgkoder. De hus som är färdiga redan nu har blivit väldigt fina, med både nya tak och snygg fasad. Den här sortens fasadrenovering är positiv för närmiljön och inte minst för värdet på lägenheterna här, säger Telle.

Diffusionsöppen och vattenfrånstötande

Faktaruta

 

Malercompagniet Oslo AS är en av Norges största totalleverantörer inom renovering av fasader och tak. Företaget grundades 1991 och har idag 70 anställda. De senaste 10-15 åren har Malercompagniet renoverat ca 500 flerbostadshus, bostadsrätter och samfälligheter i Oslo-området. Med egna murare, rörmokare, ställningsentreprenörer, snickare och elektriker hjälper de sina kunder att hitta passande lösningar. Nordsjö Murtex Siloxane är en vattenburen matt fasadfärg som främst är avsedd för utvändig målning på puts, men den kan också användas på betong, lättbetong och andra mineraliska underlag. Vid målning på puts är det viktigt att putsen är i målningsbart skick, dvs. fast och väl bunden. Nordsjö Murtex Siloxane uppfyller fransk standard (FD T30-808 10C) för en äkta Siloxane, vilket innebär att produkten är diffusionsöppen och vattenfrånstötande. 

Faktaruta
Nordsjö Expert App appstore google play
Kulörer laddas…