Nordsjö Expert app

Visualisera kulören direkt på väggen och hitta färg- och produktinformation
Se
Nordsjö One Super Tech St. Olavs Hospital

Fasadlyft för St. Olavs Hospital

St. Olavs Hospital i Trondheim genomgår ett omfattande fasadlyft. I två omgångar, under en tvåårsperiod, ska Nevrosenteret på Øya, förnyas med hjälp av Nordsjös högkvalitativa produkter. Uppdraget utförs av målarfirman Malermester Talseth & Husby AS, som i många år har varit en trogen kund till Nordsjö. 

St Olavs Hospital med Nordsjö One Super Tech

Nevrosenteret består av två byggnader: Nevrosenteret och Neuro Øst. De båda byggnaderna är cirka 35 000 kvm och består av fler än 30 olika avdelningar, inklusive avdelningen för ryggmärgsskador, neurokirurgiska avdelningen och strokeavdelningen. 

Eivind Sæther är projektledare för allmänteknik på St. Olavs Hospital och berättar att byggfas 1 av Nevrosenteret genomfördes 2004 och att man sedan dess inte utfört någon form av fasadrenovering. Att det därför verkligen var på tiden med ett rejält ansiktslyft. 

– Det är ett relativt stort och långvarigt projekt där hela fasaden på de två byggnaderna ska renoveras. Första fasen av arbetet påbörjades påsken 2021 och slutfördes under sommaren. Arbetet på Nevro Øst ska genomföras ungefär samtidigt 2022, säger Sæther. 

Väletablerat målarmästarföretag fick jobbet

 

Knut Erik Talseth som är delägare och målarmästare på Malermester Talseth & Husby AS ansvarar för arbetet på Nevrosenteret. Han berättar att hans företag fick uppdraget på St. Olavs Hospital genom ramavtal och att det är ett jobb värt drygt sex miljoner kronor. 

– För oss är detta ett stort jobb som håller fyra man sysselsatta mer eller mindre kontinuerligt under två längre perioder. Hela 6 000 kvadratmeter panel ska behandlas och målas. Dessutom ska uppemot 2 500 kvm tegel impregneras och vi har riggat upp hela 15 000 kvm med byggnadsställningar, säger Talseth. 

Malermester Talseth & Husby AS grundades av Knut Erik Talseth själv 1994. Några år senare, 1997, gick företaget samman med Øyvind Husby och bildade då Malermester Talseth & Husby AS. Bolaget har en årlig omsättning på drygt 30 miljoner kronor och har 30 anställda inklusive sex lärlingar. De är verksamma i Trondheim med omnejd och kundlistan omfattar i huvudsak entreprenörer, Trondheims kommun, landstingskommunen och uppdrag som fås via ramavtal. 

– Vi har genom åren haft drygt 50 lärlingar hos oss och hittills har ingen misslyckats med att få sitt yrkesbrev. För oss är det väldigt viktigt att utbilda duktiga yrkesmän, det är något vi satsar mycket på, berättar målarmästare Knut Erik.

Satsade på Nordsjös högkvalitativa produkter

 

Knut Erik berättar att han varit trogen Nordsjö och deras produkter ända sedan han började i måleribranschen 1984 och han lovordar Nordsjös kvalitet och service. 

– Nordsjö är en mycket professionell aktör som är bra att få stöd från om det till exempel uppstår reklamationer på produkter eller liknande. De tar all feedback på allvar och tillsammans hittar vi alltid den bästa lösningen för kunden. Dessutom håller deras produkter högsta kvalitet, säger han. 

På St. Olavs Hospital valde Malermester Talseth & Husby att satsa på fyra olika produkter från Nordsjö: Original Hustvätt, Tinova Primer Exterior, One Super Tech och Murtex Waterproof. 

– Med så många byggnadsställningar har uppriggningen i det här projektet blivit relativt kostsamt. Därför kom vi också överens med St. Olav Hospital om att använda en färg med lång hållbarhet, som One Super Tech i kulören 0500 från Nordsjö. Nordsjö One Super Tech har inte bara en suverän täckförmåga, det är också en riktigt bra färg att jobba med, förklarar Knut Erik som uppskattar att det gick åt ungefär 2 000 liter färg under den första fasen i projektet. 

Behandling i tre steg

Innan Malermester Talseth & Husby AS kunde påbörja målningsarbetet tvättade man fasaden noggrant och rengjorde den med Nordsjö Original Hustvätt. Original Hustvätt är ett koncentrerat rengöringsmedel specialutvecklad för rengöring av utomhusytor utsatta för trafikdamm, smuts, mögel och alger. Områden med bart trävirke behandlades sedan med Nordsjö Tinova Primer Exterior, en primer som tränger in ordentligt och förhindrar att träet absorberar fukt. Avslutningsvis målades fasaden med Nordsjö One Super Tech, en självrengörande täckande akrylfärg för träfasader. 

Jorgen-Blomstroem-Nordsjo-Professional

Jørgen Blomstrøm, distriktschef för Proff Nordsjö i Midt-Norge, säger att Nordsjö One Super Tech ger ett färgskikt med god täckförmåga och mycket lång hållbarhet vad gäller färg och glans. 

– Används den i system med Tinova Wood Base Oil och Tinova Primer Exterior skyddar den och håller fasaden snygg i upp till 16 år, berättar Jørgen. 

Nordsjö One Super Tech är dessutom miljömärkt, har snabb torktid och är övermålningsbar efter två timmar. 

Tegelstensmuren längst ner på fasaden har impregnerats med Nordsjö Murtex Waterproof. 

– Impregneringen förhindrar att vatten tränger in och sedan fryser på vintern så att putsen spricker. Samtidigt släpper den igenom fukt inifrån och ut, förklarar Jørgen. 

– Samtliga dessa är högkvalitativa produkter som håller vad de lovar, avslutar målarmästare Knut Erik. 

Fakta Nevrosenteret St. Olavs Hospital, Universitetssjukhuset i Trondheim

  • Nevrosenteret består av två byggnader, ”Nevrosenteret” och ”Nevro Øst” som tillsammans inhyser över 30 olika avdelningar. 
  • Byggfas 1 av Nevrosenteret genomfördes 2004, medan byggfas 2 pågick 2008 och 2009. Det sista centret, kunskapscentret, blev färdigt 2013. 
  • Nevrosenteret ligger på Øya i Trondheim. 

Fakta: Malermester Talseth & Husby AS

  • Grundat 1994 av målarmästare Knut Erik Talseth. 
  • Inledde ett samarbete med Øyvind Husby 1997, vilket ledde till bildandet av Malermester Talseth & Husby AS. 
  • Har 30 heltidsanställda, både med godkänt yrkesbrev och lärlingar. 
  • Medlem av MLF, Trondheim maler- og byggtapetsererlag, Håndverkerforeningen, NHO och Miljøfyrtånprogrammet i Trondheim. 
  • Har nyligen renoverat NTNU i Trondheim och är nu i full gång med arbetet på de två neurobyggnaderna på St. Olavs Hospital 

Produkter som har använts i projektet: 

Nordsjö Original Hustvätt – ett effektivt, koncentrerat och desinficerande medel för utomhusbruk. För rengöring av ytor som är utsatta för fett, smuts, svamp och alger. 

Nordsjö Tinova Primer Exterior – en vattenbaserad snabbtorkande Svanenmärkt alkydemulsion/akrylatgrundning, som tränger in ordentligt i träet och ger vidhäftning på nytt och tidigare målat trä. 

Nordsjö Murtex waterproof – en hydrofoberande impregneringsvätska i koncentrerad form, avsedd för vattenavvisande behandling av mineraliska underlag som puts, betong, tegel med mera. 

Nordsjö One Super Tech – ett självrengörande och heltäckande träskydd för utvändig panel. Den fylliga konsistensen möjliggör applicering av ett tjockare lager, vilket resulterar i en suverän täckförmåga och att färg och glans håller länge, ända upp till 16 år vid användning i system.

Nordsjö Expert App appstore google play
Hämtar data, vänta...