Nordsjö Expert app

Visualisera kulören direkt på väggen och hitta färg- och produktinformation
Se

I Karsten Lülloffs Valby-projekt är kulörer allt och vitt är förbjudet


Inredaren Karsten K Lülloff undviker vitt. Så till den grad att kulörer blivit hans personliga signum. Från den färgskala han har tatuerad på armen till det stundande renoveringsobjektet i Köpenhamns-stadsdelen Valby. I den gamla fabriksbyggnaden från 1933 skapades en kombinerad verkstad, bostad och showroom som blev allt annat än ”ljus och fräsch”. Välkommen till 500 kvadratmeter kulörexplosion. Att jobba med starka kulörer handlar om att våga, konstaterar Karsten K Lülloff, framgångsrik inredare och tidigare marknadsförare med bland annat Coca-Cola på sitt CV. Idag hjälper han företag och privatkunder i den danska huvudstaden att sätta mer färg på tillvaron, utöver det jobbar han som inredningsdesigner och möbelsnickare. Arbetet går ut på att inreda, men handlar också om att skapa känsla och struktur med hjälp av materialval i allt från metall, trä och inte minst kulör. Framför allt använder han i stort sett aldrig vitt till någonting. Varför då kan man undra? Det finns förstås en logisk förklaring.

All inredning sticker ut mot vitt, allt syns.

Folk väljer vita väggar för att det är enkelt, men det är precis tvärtom. Väljer du starka kulörer blir rummet en dekoration i sig och när du målat är du klar. Därför börjar jag alltid med att leta efter rummets stämning med hjälp av en kulör som skapar rummets själ. Det handlar om färgpsykologi där jag använder rätt kulörskala till rätt rum, förklarar Karsten Lülloff.

Våga färg


För att sprida sin inredningsfilosofi till fler har han nu skapat en egen, nyansrik oas i Köpenhamnsstadsdelen Valby. Över en 500 kvadratmeter stor yta utvecklades privatbostad och verkstad som kompletterades med ett ännu mer iögonfallande showroom. Här kan alla som vill ta del av hur det ofta blir när Karsten inreder hos sina uppdragsgivare. En process som bygger på lika delar intuition och kundbehov. 

Privatbostad, verkstad och showroom

Jag utmanar det konventionella och får kunden att våga. Med mitt showroom kan jag visa hur jag själv skulle inreda om jag fick den ultimata platsen för det, vilket jag ju har här nu, säger han.

Men det är inte bara showroomet som badar i olika kulörer. Hela huset genomsyras av Karstens motstånd mot det klassiskt vita. Men också mot konventionella metoder. Den aprikosrosa väggen i köket är till exempel torrullad med Nordsjö Professional P6 och kulören utgör basen i hela inredningen. När den var på plats visste Karsten precis hur resten av bostaden skulle se ut. 

Här utgår inget från ett moodboard utan är utvecklat helt från en tanke i Karstens huvud. Den klassiska RAL-kartan syns inte till. Istället har kulörerna brutits på plats i butik för att Karsten ska nå exakt den kulör han ser framför sig. Sedan projektet drog igång har besöken hos Martin och Nordsjö Professional på Amerikavej i Köpenhamn blivit både många och långa. 

Till den gula kulören på balkarna hittade jag inspirationen från en Vintage Supreme keps. Jag tog med kepsen till Nordsjö Professional och bad Martin ge mig en kulör som var så nära den som möjligt. Och det gjorde han såklart, ler Karsten.

Kulörer skapar liv, replikerar Martin Buer Toldam på Nordsjö i Köpenhamn, som har haft nöjet att möta Karstens många idéer under det senaste året. 

Nordsjö Rezisto Professional 5 och 7


Det är alltså med samma okonventionella metoder och entusiasm som Karsten har fått fram alla kulörer som har använts i huset. Basen för samtliga färger är Nordsjö Rezisto Professional 5 eller 7 men ingen kulör är standard, utan alla är skapade ur Karstens kreativa blick och sinne. Och har det inte blivit riktigt som han tänkt sig när han målat upp ett prov hemma i rätt ljus, så har han tagit ännu en tur till Amerikavej och brutit till nyansen lite till. 

Den mörklila kulören i kontoret var inte lätt att hitta. Först målade jag väggen två gånger men den blev för blå varje gång. Till sist målade jag över den med en annan kulör och då blev det rätt, skrattar Karsten. 

Med sitt arbetssätt och sin inredningsfilosofi vill han inspirera även proffsmålare att använda sin djupa kunskap om färg och kulörer för att guida och utmana sina kunder. Dels för att få fler att välja bort vitt, dels att lära ut att applicera färg på fler sätt. Att torrulla en vägg i stället för att stryka ut färgen på traditionellt vis kan skapa effekt. Eller att putsa väggarna utan att släta ut putsen för mycket, för att behålla en rå känsla. Det ger en småkorning, lite ojämn yta som får ett levande och flammig utseende när ljuset faller på, inte helt olikt en kalkad vägg även om man målar med akrylater.

Eller varför inte hämta inspiration från väggkulören och bryta en snickerifärg i samma ton för att applicera på andra material, frågar Karsten retoriskt. Den gula stegen blev en vacker inredningsdetalj när den lackerades i samma kulör som bjälkarna och ställdes mot den turkosa väggen. Karsten kan hålla på hur länge som helst med tips på hur måleriet kan utvecklas. Men någonstans behöver vi runda av och ställa den där sista frågan.

Vilken har varit den största utmaningen i det här projektet?

Det som skiljer det här projektet från mina tidigare är att vi har betydligt fler olika material och ytor i ett och samma rum. Det är olika materialval, olika tyger, ljuddämpade ytor, matta ytor och glansiga ytor om vartannat. Men också en stor bredd i kulörval som ska passa tillsammans. Ett rum kan gå från mörkbrun, till korall, till vinröd, som ska matchas med en gröngrå kulör på ett fönster. Den största utmaningen har varit att få alla dessa färger och material att samsas naturligt. Nu känner jag att de gör det, så projektet får väl ses som lyckat, avslutar Karsten.

Nordsjö Expert App appstore google play
Hämtar data, vänta...